Welkom op de website van Fysiotherapie R. Schürmann.

 Het is goed om stil te staan bij het belang van probleemloos en klachtenvrij bewegen. Maar wat als dit verstoort wordt door pijn, bewegingsverlies of (sport)letsel.

In dit geval kan de fysiotherapeut misschien iets voor u betekenen.

Jaarlijks gaan zo’n 3 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert, herstel na een operatie of vermindering van hun belastbaarheid. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijks leven kunt voortzetten.

Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk of in een zorginstelling. In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies/voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen.

Indicaties voor behandeling kunnen zijn klachten vanwege de houding of omdat een beweging problemen oplevert, te denkend aan rug-, nek en schouderklachten, pijnlijke of stijve gewrichten, (sport)blessures, een nieuw heup- of kniegewricht, beroerte, parkinson, reumatische aandoeningenen, peesontstekingen, ischias, hoofdpijn, osteoporose, oncologie, verzwakte situatie en klachten als gevolg van ongeval of ziekte. Tijdens de behandeling wordt bepaald welke factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon en wordt vastgesteld welke oefeningen en adviezen de patiënt gegeven kunnen worden.

Fysiotherapeuten willen een positieve bijdrage leveren aan  gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures en verbeteren van de belastbaarheid met behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Op die manier helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden. Uw lichaam verdient de beste behandeling.